קביעת פגישת יעוץ
שכ"ט עו"ד רשלנות רפואית
אהובה טיכו 21.05.23 רשלנות רפואית

חיסון תופעות לוואי כל מה שצריך לדעת

חיסונים הביאו מזור למחלות רבות אשר בעבר היו חשוכות מרפא. החיסונים מונעים הידבקות, או לפחות הידבקות קשה במחלות ויראליות ובקטריאליות ומעניקים למתחסנים הגנה מפני אותן מחלות. ברם, אליה וקוץ בה. החיסונים עלולים להיות מלווים בתופעות לוואי הפוגעות במתחסנים. מהן תופעות הלוואי הסטנדרטיות מחיסונים? מתי תופעות הלוואי נחשבות לחריפות ודורשות מענה רפואי? האם תופעות הלוואי מקימות עילה לתביעת פיצויים? כל זאת ועוד בהמשך המאמר.

חיסוני תינוקות וילדים

משרד הבריאות ממליץ לכל הורה לחסן את ילדיו בחיסונים קריטיים כנגד מחלות קשות. חשוב לדעת כי אין חובה חוקית לחסן את הילדים אך החיסונים מומלצים במיוחד, מצילי חיים ומגינים לא רק על הילד עצמו אלא גם על החברה כולה.

כבר בבית החולים, מקבל התינוק לפי המלצת משרד הבריאות חיסון כנגד דלקת כבד B. החיסון ניתן בשנית בגיל חודש ובפעם השלישית והאחרונה בגיל חצי שנה.

החל מגיל חודשיים ועד לגיל שנה, יקבל התינוק ארבע פעימות של “החיסון המחומש”. החיסון המחומש מחסן מפני 5 מחלות – פוליו (שיתוק ילדים), אסכרה, פלצת, שעלת אסלולרית והמופיליס אינפולאנזה. מדובר במחלות קשות במיוחד שהיו מנת חלקם של ילדים רבים בעבר וכיום, הודות לחיסונים, הן כמעט ועברו מן העולם המפותח.

בכיתה ב’ ובכיתה ח’ יחוסנו הילדים פעמים נוספות בתרכובות מסוימות של החיסון המחומש. לא מדובר באותם חיסונים ממש ותפקידו של החיסון משתנה במידת מה, אך ביסודם גם החיסונים בכיתות ב’ ו-ח’ הינם חלק מהחיסון המחומש.

חיסון נוסף המתקבל לראשונה בגיל שנה ובשנית בכיתה א’, הוא החיסון המרובע. החיסון מגן מפני מחלת החצבת, מחלת החזרת, מחלת האדמת ומפני אבעבועות רוח. מחלות אלו גרמו למגיפות קשות לאורך ההיסטוריה האנושית והחיסונים מונעים את ההידבקות באותן המחלות.

מלבד חיסונים אלו, ניתנים לילדים חיסון נגד חיידקים שונים ממשפחת החיידקים הפנוימוקוקים ונגיף הרוטה. חשוב לדעת כי חיסון הרוטה מתקבל טיפתית דרך הפה ולא בזריקה.

תופעות לוואי לחיסוני תינוקות וילדים

חיסוני תינוקות וילדים הינם חיסונים חריפים יחסית הניתנים כנגד מחלות קשות. במסגרת החיסון, כידוע, מוחדרים נגיפים מומתים או מוחלשים מאוד לגופו של התינוק, הגוף לומד להתמודד עם אותם נגיפים ומתחסן מפני נגיפי המחלה במלוא עוצמתם. לעיתים, המאבק בנגיפים המוחלשים גורם לתופעות לוואי.

תופעות לוואי מקומיות

תופעות הלוואי עלולות להופיע במקום בו נעשה החיסון. על פי רוב, החיסונים ניתנים בזרוע. חיסוני תינוקות וילדים עלולים לגרום לאדמומיות ולנפיחות באזור הדקירה למשך מספר ימים. במקרים נדירים, החיסון גם גורם לפרכוסים ביד אולם פרכוסים אלו אינם פרכוסים נוירולוגים והם צפויים לחלוף תוך ימים ספורים.

תופעות לוואי כלליות

מלבד תופעות הלוואי המקומיות, עלולות להופיע אצל הילד המתחסן תופעות לוואי כלליות. תופעות אלו הינן לרוב קלות, וכוללות חום, שלשולים, הקאות ותו לא. רצוי לדעת כי החיסון המרובע הניתן בגיל שנה עלול לגרום לחום לזמן ממושך, של 5 עד 12 ימים, בעקבות רכיב החצבת שבו.

תופעות לוואי חמורות

במקרים חריגים במיוחד, תופעות הלוואי לא מסתכמות בתופעות הקלות יחסית שהוצגו. בעקבות החיסון, ייגרמו לתינוק או לילד מחלות חמורות, שיתוקים גופניים ולעיתים אף נזקים קוגנטיביים. חשוב לדעת כי מדובר בתופעות נדירות מאוד, המופיעות ביחס של 1 למיליון ואף פחות מכך. עם זאת, הסטטיסטיקה כידוע אינה עובדת על יחידים ואותו תינוק שהוא ה-1 למיליון עלול לסבול מנזקים חמורים בעקבות החיסון.

חיסוני שפעת

חיסון נוסף המומלץ לכל האזרחים, אך ההיענות לו מסויגת יחסית, הוא חיסון שפעת עונתי. שפעת הינה משפחת נגיפי RNA הגורמת למחלות, לחום, לצינון, שיעול ועוד. בעבר, שפעת הייתה מובילה למוות אולם הודות לרפואה המודרנית על פי רוב השפעת גורמת למחלה קטנה בלבד. עם זאת, בכל שנה ישנם מקרי מוות בישראל כתוצאה משפעת ובשל כך מומלץ להתחסן כנגד מחלה זו.

מאחר שהנגיף הדומיננטי מתחלף מידי עונה, רצוי להתחסן בכל שנה מחדש. חיסון מהעונה הקודמת לא יועיל בהכרח לעונה הנוכחית.

תופעות לוואי

לאחר חיסון שפעת, המתחסנים עלולים לסבול מתופעות לוואי קלות. גם כאן, התופעות יכולות להיות מקומיות ולהופיע במקום הזריקה, או כלליות ולגרום לתחושות חום, צינון או כאב שרירים בכל הגוף לאחר החיסון.

תופעות לוואי חמורות

במקרים נדירים מאוד, חיסון לשפעת גורם לתגובה אלרגית הנקראת אנפילקסיס. תגובה אלרגית זו עלולה להוביל לקוצר נשימה, ירידת דופק ולחץ דם וכאבי בטן עזים והאלרגיה נחשבת למסכנת חיים. התגובה האלרגנית מופיעה תוך זמן קצר מאוד וזוהי הסיבה בגינה על המתחסן להישאר במרפאה כ-20 דקות לאחר קבלת חיסון השפעת.

חיסוני קורונה

לא ניתן להתעלם מחיסוני הקורונה, שהיו מנת חלקנו בשנים האחרונות. מרבית האזרחית קיבלו 3 מנות חיסון וקבוצות הסיכון למחלה קיבלו 4 או 5 מנות חיסון. כידוע, החיסונים גרמו לתופעות לוואי נרחבות יחסית, דוגמת חום, כיווצי שרירים וכאבים בגוף. לרוב, תופעות הלוואי חלפו במהרה אולם לעיתים התופעות שהופיעו היו חמורות יותר וגרמו לנזקים.

תופעות לוואי לחיסון – הזווית המשפטית

האם תופעות לוואי לחיסון נחשבות לרשלנות רפואית? ככלל, התשובה לשאלה שלילית. תופעות לוואי אינן תוצאה של רשלנות אלא תוצאה טבעית לחיסון. אולם במקרים בהם היה על הצוות המחסן לדעת כי המתחסן אינו מתאים לחיסון עקב רגישות כלשהי, ובכל זאת הם חיסנו אותו – הרי שהם התרשלו ברשלנות רפואית. כמו כן, במקרים בהם המטופל חוסן בחיסון פגום, הרי שהתרחשה רשלנות רפואית בעניינו.

הטענה היא כי על האחות, הרופא או החובש לוודא האם האדם הבא לחיסון אכן מסוגל להתחסן. הווידוא יתבסס על היכרות עם רגישויות של המתחסן והכרה עם מרכיבי החיסון, היכרות עם התיק הרפואי של המטופל והיסטוריית התגובות שלו לחיסונים ועוד. ככל שלא בוצעו הבדיקות הדרושות וכתוצאה מכך נגרם נזק למחסן, התרחשה רשלנות רפואית בעניינו.

בנוסף, על הצוות הרפואי לוודא כמובן כי החיסון תקין, נשמר בתנאים ניאותים ואינו פג תוקף. ככל שלא נערכו בדיקות מספיקות וניתנה למטופל מנת חיסון פגומה וכתוצאה מכך נגרמו לו תופעות לוואי חמורות, הרי שהוא נפגע מרשלנות רפואית.

לעיתים, בית המשפט יפסוק פיצויים אף בהיעדר רשלנות רפואית. בפסק דין של בית משפט השלום בכפר סבא, נפסקו פיצויים על סך 2.5 מיליון שקלים על הנזקים שנגרמו לו מחיסון משולש שקיבל בילדותו. זאת, למרות שהאחיות ושאר הצוותים הרפואיים ביצעו את כל הבדיקות הדרושות עובר לחיסון הילד. הסיבה בגינה פסק בית המשפט חובת פיצוי על משרד הבריאות, התבססה על האינטרס הציבורי בפיצוי אזרחים אשר ניזוקו באופן בלתי צפוי מחיסונים. לדברי בית המשפט, קיים אינטרס ציבורי שכלל האזרחים יתחסנו. לכן, נכון לפצות את אותם בודדים הנפגעים באופן משמעותי בשל אותו אינטרס ציבורי של חיסון כללי.

אם כן, הופעת תופעות לוואי בפני עצמן אינה מצביעה על רשלנות רפואית. עם זאת, לאור פסיקת בית המשפט, תופעות הלוואי מצמיחות עילת תביעה כללית בשם האינטרס הציבורי. כמו כן, תופעות הלוואי עלולות להצביע על רשלנות שכן התרחשה בזמן החיסון. ההתרשלות יכולה להתבטא בחוסר בדיקות התאמה לחיסון או במתן חיסון פגום למטופל.   

אהובה טיכו משרד עו”ד

הופיעו אצלכם תופעות לוואי לאחר חיסון? מתלבטים אם להגיש תביעה? פנו אלינו לאהובה טיכו – משרד עורכי דין לענייני רשלנות רפואית. משרדנו מתמחה בתיקי רשלנות רפואית ויעניק לכם שירותי ייעוץ וייצוג משפטי מהשורה הראשונה בתחום. עו”ד ד”ר אהובה טיכו, העומדת בראש המשרד, בעל ניסיון רב של למעלה מ-30 שנה בתחום הרשלנות הרפואית והעניקה שירותים למאות לקוחות מרוצים לאורך השנים. צרו קשר לקביעת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ותוך שמירה על דיסקרטיות מלאה והתחילו לממש את הזכויות שלכם.

לקבלת פגישת יעוץ חייג או שלח פרטים: