קביעת פגישת יעוץ
רשלנות רפואית בהריון
אהובה טיכו 21.05.23 רשלנות רפואית

חיסון גיל שנה תופעות לוואי

חיסונים הם אחת מהברכות הגדולות ביותר של העת המודרנית. הודות לחיסונים, נמנעות מחלות קשות רבות והאנושות כולה חיה חיים בריאים ובטוחים יותר. עם זאת, לעיתים, חיסונים גורמים לתופעות לוואי חמורות, בעיקר בקרב פעוטות בחיסוניהם הראשונים. מתי תופעות לוואי בחיסוני גיל שנה הינן סטנדרטיות, ומתי מדובר בתופעות חריגות שיכולות להצמיח עילה לתביעת רשלנות רפואית?

החיסונים בשנה הראשונה

כבר בחודשים הראשונים לחייו, מתחסן כל פעוט בישראל בחיסונים כנגד מחלות קשות. החיסונים ניתנים במנות, החל מחדר הלידה ממש, במטרה לחסן את התינוק מפני כל אותן מחלות אשר גרמו בעבר למגיפות או לנזקים משמעותיים לתינוקות, לילדים ולבוגרים.

החיסון הראשון שמקבל התינוק הוא חיסון דלקת כבד B. חיסון זה ניתן כבר בחדר הלידה, שוב בגיל חודש ובפעם השלישית בגיל חצי שנה בפעם האחרונה. החיסונים הבאים, החיסון המרובע והחיסון המחומש, ניתנים לתינוק במספר מנות, וכן בגיל שנה.

החיסון המחומש

בגיל חודשיים, מקבל התינוק את החיסון המחומש הראשון שלו. מנה שניה של החיסון תתקבל בגיל 4 חודשים, מנה שלישית בגיל 6 חודשים והרביעית בגיל שנה. כמו כן, יתקבלו תרכובות שונות של החיסון המחומש בכיתה ב’ ובכיתה ח’. החיסון המחומש כולל חיסונים נגד פלצת (טטנוס), נגד פוליו, נגד שעלת אסלולרית, נגד המופילוס אינפלואנזה ונגד מחלת החנק אסכרה.

גם כאן, רוב התינוקות לא סובלים כלל מתופעות לוואי בעקבות חיסון זה. על פי נתוני משרד הבריאות, רק כ-10% אחוז מהתינוקות סובלים מתופעות לוואי קלות לאחר החיסון המחומש. תופעות לוואי אלו כוללות עליית חום, שלשולים, חוסר תיאבון ובכי.

בקרב מיעוט שבמיעוט עלולים להופיע פרכוסים ורפיון שרירים יומיים או שלושה ימים לאחר החיסון. ככל שהתופעות לא יעברו מעצמן תוך ימים בודדים, מלבד הבירורים הרפואיים הנחוצים, רצוי לפנות לעו”ד ולברר האם קיימת עילה לתביעת רשלנות רפואית.   

החיסון המרובע

בגיל שנה, יחוסן התינוק בחיסון המרובע במנתו הראשונה. המנה השנייה תתקבל בהגיעו של הילד לכיתה א’. החיסון ניתן כנגד המחלות חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח.

תופעות לוואי אפשריות מהחיסון המרובע הן אדמומיות, נפיחות וכאב במקום החיסון וכן תופעות לוואי כלליות דוגמת עליית חום, פריחה ולעיתים אף פרכוסים. חשוב לדעת כי פרכוסים אלו אינם נוירולוגים והם עוברים כעבור זמן קצר.

במקרים נדירים מאוד, נגרמות תגובות דלקתיות לחיסון. תופעת לוואי דלקתית לחיסון עלולה להיות מסוכנת ויש לטפל בה במהרה.

כמה זמן יש חום אחרי חיסון גיל שנה?

חיסון גיל שנה, הלא הוא החיסון המרובע, עלול לגרום לעליית חום. נהוג לייחס את עליית החום למרכיב החצבת בחיסון. עליית החום בעקבות החיסון המרובע עלולה להיות משמעותית יותר מעליית החום עקב חיסונים אחרים הניתנים בשנה הראשונה לחיי התינוק.

החום של התינוק עלול לעלות למשך 5 עד 12 ימים לאחר החיסון. מדובר בתופעה לא נפוצה וממושכת, אך לא מסוכנת. חשוב להיות במעקב אחר התינוק בימים אלו, אך יש לזכות כי תופעה זו צפויה ואינה מסוכנת. ככל שהחום לא ירד לאחר שבוע, רצוי לפנות לרופא לביקורת. הימשכות החום במשך למעלה מ-12 ימים נחשבת לחריגה ולעיתים גם למסוכנת ויש להעניק לתינוק סיוע רפואי.

כמה זמן נמשכות תופעות לוואי של חיסון גיל שנה?

יתר תופעות הלוואי נמשכות אף הן כשבוע פחות או יותר. כפי שראינו, בגיל שנה יקבל התינוק את החיסון המרובע וכן את החיסון המחומש. עומס החיסונים אכן עלול לגרום להופעת תופעות לוואי קלות לאחר חיסוני גיל שנה, אשר יישארו עם התינוק 5 עד 9 ימים.  יש לדעת כי פריחות יכולות להימשך גם חודש ימים לאחר החיסון ומדובר בתופעת לוואי סטנדרטית.

רשלנות רפואית בחיסוני גיל שנה

כמו בכל פרוצדורה רפואית אחרת, גם בחיסוני גיל שנה עלולה להתרחש רשלנות רפואית. רשלנות רפואית בחיסוני גיל שנה יכולה לקרות בכל אחד מהאופנים הבאים:

מתן חיסון שגוי: האחות המחסנת את התינוק עלולה להזריק לו, בטעות, חיסון שגוי. החיסון עלול להיות שגוי או עקב שימוש במבחנה לא נכונה, או עקב חיסון שלא לפי הוראות משרד הבריאות מבחינת מועד החיסון, מיקום החיסון ועוד.

חיסונים לתינוקות רגישים: בגיל שנה, כבר ניתן לאתר רגישויות של התינוק. בשלב זה, התינוק קיבל כבר 5 חיסונים קודמים וניתן היה ללמוד מהם על תגובותיו של התינוק לחיסון. ככל שהתינוק התגלה כרגיש לחיסונים ובכל זאת ניתן לו חיסון שגרתי ללא ההתאמות הדרושות לתינוקות הרגישים לחיסונים, הרי שהצוות הרפואי התרשל ויכולה לצמוח עילה לתביעת רשלנות רפואית.

חיסונים פגומים: חיסונים עלולים להיפגם ולהתקלקל עקב תנאי אחסון לא ניאותים, היחשפות לטמפרטורות גבוהות או סגירה לא הרמטית של המבחנה בה מאוחסן החיסון. כמו כן, לחיסונים, כמו ליתר מוצרי הפארמה, יש תוקף וכאשר החיסון הוא פג תוקף הוא פגום ולא ניתן להשתמש בו.

ככל שתינוק חוסן בחיסון פגום, הרי שהתרחשה רשלנות רפואית בעניינו. הצוות הרפואי לא נהג בסטנדרט הרפואי המצופה ממנו אלא התרשל במילוי תפקידו.

הגשת תביעת רשלנות רפואית

בכל אחד מאותם מקרים, לא די בכך שהצוות הרפואי התרשל במילוי תפקידו. כדי שניתן יהיה להגיש תביעת רשלנות רפואית, יש להוכיח כי ההתרשלות גרמה לנזק מוחשי לתינוק וכי הנזק לא היה נגרם לולא ההתרשלות של הצוות הרפואי.

מכיוון שכך, ככל שילדכם סובל מנזק בעקבות חיסון גיל שנה החורג מתופעות הלוואי הסטנדרטיות, יש לפנות אל עו”ד רשלנות רפואית. עורך הדין יוכיח את התרשלות הצוות הרפואי וכן כי מתקיים קשר סיבתי בין ההתרשלות במתן החיסון לבין הנזק שנגרם לתינוק.

תביעת הרשלנות הרפואית אמנם לא תחזיר את הגלגל לאחור והנזק הרפואי שנגרם יוותר בעינו, אך כספי הפיצויים יוכלו בהחלט לסייע לכם בהתמודדות עם הנזק שנגרם. אל תוותרו על כספים אלו – הם מגיעים לכם מכוח הדין וזכותכם המלאה לתבוע אותם ככל שנגרם לבנכם או לבתכם נזק מחיסוני גיל שנה.

אהובה טיכו משרד עו”ד

נפגעתם מרשלנות רפואית בחיסון גיל שנה? זקוקים לייעוץ משפטי? פנו אלינו לאהובה טיכו – משרד עורכי דין לענייני רשלנות רפואית. משרדנו מתמחה בתיקי רשלנות רפואית ויעניק לכם שירותי ייעוץ וייצוג משפטי מהשורה הראשונה בתחום. עו”ד ד”ר אהובה טיכו, העומדת בראש המשרד, בעל ניסיון רב של למעלה מ-30 שנה בתחום הרשלנות הרפואית והעניקה שירותים למאות לקוחות מרוצים לאורך השנים. צרו קשר לקביעת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ותוך שמירה על דיסקרטיות מלאה והתחילו לממש את הזכויות שלכם.

לקבלת פגישת יעוץ חייג או שלח פרטים: