קביעת פגישת יעוץ
רשלנות רפואית
אהובה טיכו 26.02.23 רשלנות רפואית

רשלנות רפואית ניקור מותני

הרופאים מסתמכים על מגוון רחב של תוצאות בדיקות על מנת לבצע אבחנה נכונה. אחת הבדיקות הללו, המכונה ניקור מותני (LP), מאפשרת לרופאים לנתח את תכולת נוזל המוח של האדם. נוזל זה יכול לעזור לרופאים לאבחן ולטפל במספר מחלות שונות, בהתאם לתוצאות הבדיקה.

 

בעוד ש- LP הוא הליך נפוץ יחסית, הוא אינו חף מסיכון. פציעה חמורה יכולה להתרחש אם ההליך מבוצע בצורה לא נכונה או אם סיבוכים לא נתפסים בזמן.

רשלנות רפואית ניקור מותני – מה הוא בכלל דיקור מותני?

במהלך ניקור מותני, המכונה גם ברז שדרה, מוחדרת מחט בין חוליות המטופל בגב התחתון. בדרך כלל, המטופל ישכב על הצד, והאזור יורדים לפני ההליך. המחט תמשוך חלק מהנוזל המשמן את חוט השדרה ואת המוח, הידוע בשם הנוזל השידרתי (CSF). בדרך כלל, ה-CSF מכיל רק כמה חלבונים ומולקולות גלוקוז, עם תאים בודדים בלבד.

 

כאשר התוכן של CSF אינו תקין, הדבר יכול להצביע על ארבעה סוגים עיקריים של מצבים או מחלות, כולל: מחלות זיהומיות כמו דלקת קרום המוח או דלקת המוח, דימום סביב המוח, מצבים אוטואימוניים כמו תסמונת גילאן-בארה, טרשת נפוצה או סרקואידוזיס, גידולים בתוך מערכת העצבים המרכזית. רבים מהמצבים הללו הם חמורים במיוחד ויכולים להיות קטלניים אם אינם מטופלים. ביצוע LP מאפשר לרופאים לאבחן ולטפל במהירות בבעיה, מה שהופך את ההליך לכלי רפואי חשוב.

רשלנות רפואית ניקור מותני – מה הם הסיכונים בבדיקת ניקור מותני?

בכל הליך רפואי קיימת אפשרות לסיבוכים או לחלופין תופעות לוואי. בדרך כלל, בני האדם אשר עוברים תהליך של ניקור מותני יסבלו מכאבי ראש הנגרמים מכמות קטנה של CSF הדולפת ממקום החדרת המחט. על פי רוב, כאבי הראש הללו יחלפו מעצמם לאחר יום או לאחר יומיים; אלה שאינם יכולים לסמן בעיה חמורה יותר שיש לטפל בה על ידי רופא.

 

בנוסף לכאבי ראש, LP עשוי לאפשר החדרת חיידקים מהעור לתוך CSF. כמעט תמיד ניתן למנוע סיבוך מסוג זה עם ניקוי וחיטוי נאותים של מקום החדרת המחט. לבסוף, אם LP מבוצעת כאשר למטופל כבר יש לחץ CSF מוגבר או נפיחות במוח, הברז בעמוד השדרה יכול לגרום לפריצת מוח. זה מתרחש כאשר לחץ CSF דוחס את גזע המוח או את החלק העליון של עמוד השדרה, מה שעלול לגרום לפציעה חמורה או אפילו למקרה מוות.

רשלנות רפואית

מתי מדובר ברשלנות רפואית ניקור מותני?

לאנשי מקצוע רפואיים במרחבי מדינת ישראל יש אחריות לטפל בחולים באותה מידה של ידע, מיומנות וטיפול שרופא אחר ישתמש באותן נסיבות. המשמעות היא שגם אם להליך יש תוצאה או סיבוך בלתי צפויים, הרופא לא יבצע רשלנות אם הוא נקט באותן פעולות שיעשו לרוב הרופאים האחרים באותו מצב. אם פעולותיו של הרופא (או היעדר פעולות) נמוכות מסטנדרט זה של זהירות, ייתכן שהרופא ביצע רשלנות אם פעולות אלו גרמו לפגיעה במטופל.

 

על המטופל להיות מסוגל להראות כי טעותו של הרופא לא רק היוותה רשלנות, אלא היא הסיבה הישירה לפגיעה. מקרי רשלנות רפואית מובאים בדרך כלל באחד משלושה מצבים, ואלו הם המצבים הללו – אי אבחון מצב, אי טיפול נכון במצב או אי אזהרה של המטופל מפני הסיכונים בהליך.

 

פירוש הדבר יכול להיות שרופא נכשל בהזמנת ברז עמוד השדרה במהירות מספקת על מנת לאבחן מצב כמו דלקת קרום המוח, לא הצליח לנקות כראוי את מקום החדרת המחט, או לא הצליח להזהיר את המטופל לגבי הסיכונים של מצב כמו פריצת מוח לפני ההליך. הוכחה שפעולותיו של הרופא היו מתחת לסטנדרט הטיפול יכול להיות קשה ללא הכשרה רפואית ומשפטית מקיפה. 

 

רשלנות רפואית ניקור מותני – איך מתבצע ההליך של דיקור מותני?

ניקור מותני או ברז שדרה הוא הליך שבו רופא מחדיר מחט לגב התחתון בין שתי חוליות מותניות כדי לקבל דגימה של נוזל מוחי (CSF). CSF הוא הנוזל הצלול וחסר הצבע המקיף את חוט השדרה והמוח. למבוגרים יש כשני שליש כוס נוזל מוחי, הממלא כמה תפקידים חשובים. CSF הוא בולם זעזועים המגן על המוח וחוט השדרה, מעביר חומרים מזינים וחמצן מהדם אל המוח וחוט השדרה ומסלק פסולת מתאי המוח.

 

נוירולוגים ורופאים אחרים מזמינים ברזי עמוד השדרה כאשר הם זקוקים לעזרה באבחון זיהומים חמורים או הפרעות נוירולוגיות. דגימות CSF נבדקות במיקרוסקופיות ויכולות לספק אבחנה סופית למצבים הכוללים דלקת קרום המוח, דלקת המוח, סרטן המוח או חוט השדרה, דימום מוחי, טרשת נפוצה ותסמונת Guillain-Barre.

 

בהתאם לאבחנה, המטופל עשוי להזדקק לטיפול מידי מציל חיים. ניקור מותני טיפוסי לוקח פחות משעה. זהו הליך די נפוץ במדינת ישראל, עם למעלה מ-אלפי מקרים שנעשו בכל שנה. ההליך מתחיל בכך שהרופא והאחות ממקמים את המטופל בצורה נכונה כדי להפוך את עמוד השדרה המותני לנגיש בקלות. המיקום הוא בדרך כלל עם הברכיים של המטופל צמודות לחזה והסנטר לכיוון החזה, או ישיבה עם זרועות וראש מונחים על שולחן.

 

לאחר מכן, הרופא או האחות מבצעים הרדמה מקומית כדי להקהות את האזור בו תוחדר המחט. לאחר שהתרחשה ההרדמה, הרופא מחדיר מחט ארוכה, דקה וחלולה בין שתי חוליות מותניות כדי לקבל את דגימת ה – CSF. רוב בני האדם חווים תחושת לחץ ואולי תחושת צריבה קטנה. לאחר שדגימת הנוזל השידרתי מאובטחת, הרופא מסיר את המחט ושולח את הנוזל למעבדה לניתוח. לאחר הקשה מוצלחת בעמוד השדרה, חלק מהאנשים חווים אי נוחות קלה או כאב ראש.

 

אם כאב הראש מתמשך, הנוירולוג או הרופא עשויים להמליץ על מדבקת דם, אשר כוללת למעשה הזרקת כמות קטנה מדם המטופל לתוך החלל האפידורלי ליד מקום הדקירה. כאשר הדם נקרש, הוא מתקן את הדליפה הקטנה ב – dura mater אשר מגן שנוצרה כאשר המחט הוכנסה כדי לקבל את דגימת ה – CSF.

 

מה הם המקרים השכיחים של רשלנות רפואית ניקור מותני?

ואלו הם המקרים הכי שכיחים של רשלנות רפואית ניקור מותני – 

  • פריצת מוח (לא רגועה או שקדים), שהיא מסכנת חיים ולעתים קרובות גם מובילה לליקויים הרסניים

 

  • גרימת זיהום בעמוד השדרה על ידי מחט מזוהמת או לא מעוקרת

 

  • תסמונת כאב אזורי מורכב או כאב תחתון

 

  • נזק לשורש העצבים, גירוי, פריצה או תנועה כתוצאה מטכניקה לקויה או החדרה חוזרת של המחט

 

  • נזק לחוט השדרה על ידי החדרת המחט בגובה המותני הלא נכון ישירות לחוט השדרה.

 

  • המטומות בעמוד השדרה שעלולות לגרום לפציעה חמורה על ידי חוט השדרה הדוחס.

לקבלת פגישת יעוץ חייג או שלח פרטים: