קביעת פגישת יעוץ
רשלנות רפואית באבחון צליאק
'BAR' 29.10.23 רשלנות רפואית

רשלנות רפואית באבחון צליאק

אבחון מאוחר של מחלת הצליאק עלולה לגרום לחולים לנזקים משמעותיים. כאשר האבחון המאוחר נבע מרשלנות רפואית, החולה יוכל להגיש תביעה כנגד הרופא שהתרשל באבחון המחלה. עם זאת, לא כל אבחון מאוחר של צליאק ייחשב לרשלנות רפואית. מעוניינים לדעת מתי אבחון שגוי ייחשב לרשלנות רפואית ומתי תוכלו להגיש תביעת רשלנות רפואית? המשיכו לקרוא וגלו.

מהי מחלת הצליאק

מחלת הצליאק היא מחלה הנובעת מרגישות לגלוטן, רכיב המצוי במיני הדגן. החשיפה לגלוטן גורמת לחולה לכאבי בטן עזים, שלשולים, עייפות, חוסר ספיגה של מזון, בעיות גדילה משמעותיות בקרב ילדים, בעיות פוריות לנשים ואף לסרטן המעי הדק בקרב מבוגרים.

מחלה עם התפרצות מאוחרת

חשוב לדעת כי בקרב רבים מהחולים, התפרצות תסמיני המחלה תהיה מאוחרת מאוד. הסובלים ממחלת הצליאק יוכלו להתנהל במשך שנים כלל מבלי לדעת שהם סובלים ממחלה זו. דבר זה יקשה מאוד על זיהוי המחלה. זאת ועוד, לעיתים מופיעים תסמינים חלקיים אצל חולה אלא שהם יקושרו, על ידי הרופא, לבעיות גופניות אחרות ולא למחלת הצליאק.

עם זאת, אבחון צליאק הינו פשוט במיוחד. באמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לאבחן האם אדם חולה בצליאק או לא, ואכן, חולים רבים גילוי כי הם סובלים מצליאק אגב ביצוע בדיקות דם שכלל לא נועדו לאבחון המחלה.

מתי מתבצעות בדיקות גנטיות לאבחון צליאק

כאמור, על פי רוב, אבחון צליאק יתבצע בעזרת בדיקת דם. תוצאות חיוביות בבדיקות הקונקרטיות יעידו על התקיימות מחלת הצליאק אצל הנבדק. מנגד, תוצאה שלילית תעד, בסבירות של למעלה מ-92%, על כך שהנבדק לא סובל מצליאק.

במקרים בהם התסמינים למחלה הינם משמעותיים במיוחד ותוצאות בדיקות הדם היו שליליות, תתבצענה בדיקות גנטיות במטופל. ככל שהבדיקה הגנטית שלילית אף היא, הרי שניתן לקבוע בוודאות כמעט מוחלטת כי המטופל אינו סובל מצליאק. לעומת זאת, תוצאות חיוביות יעידו על כך שהמטופל אכן חולה במחלת הצליאק ועליו להימנע מצריכת גלוטן.

באילו מקרים איחור באבחון ייחשב לרשלנות רפואית

כדי להבין באילו מצבים איחור באבחון ייחשב לרשלנות רפואית, יש להכיר תחילה את עוולת הרשלנות באופן כללי יותר. מכיוון שכך, נפתח בסקירה קצרה ופשוטה של עוולת הרשלנות על שלוש יסודותיה – יסוד ההתרשלות, יסוד הנזק ויסוד הקשר הסיבתי.

יסוד ההתרשלות

פקודת הנזיקין קובעת כי היסוד הראשון של הרשלנות הוא יסוד ההתרשלות. אדם מתרשל כאשר הוא פעול בסטנדרט נמוך מהסטנדרט הסביר. באשר לבעלי מקצוע, החוק קובע כי התרשלות מתרחשת בזמן שהם אינם פועלים בסטנדרט המקצועי המצופה מהם.

ביחס לרשלנות רפואית, פסיקת בתי המשפט הבהירה כי הסטנדרט המקצועי המינימלי הוא של הרופא הממוצע בישראל, ובבתי חולים בהם הרופאים נוהגים בסטנדרט גבוה יותר, הסטנדרט הגבוה הוא זה אשר לאורו תיבחן ההתרשלות.

על כן, כאשר רוצים לבחון האם רופא התרשל במילוי תפקידו, יש לבחון האם הוא נהג בסטנדרט המצופה ממנו. עורך הדין יוכיח כי הרופא לא נקט באותם אמצעי זהירות או באותה רמת מומחיות שהייתה מצופה ממנו, ולכן הוא התרשל במילוי תפקידו.

יסוד הנזק

לא די להוכיח כי הרופא התרשל במילוי תפקידו כדי להוכיח רשלנות רפואית. לשם כך, עליכם להראות כי נגרם למטופל נזק כתוצאה מההתרשלות. חשוב להדגיש – לא כל נזק מצביע על רשלנות רפואית. רק נזק שנגרם כתוצאה מהתרשלות, הוא כזה שמקים את יסודות עוולת הרשלנות הרפואית.

יסוד הקשר הסיבתי

לבסוף, יש להוכיח כי ללא ההתרשלות הנזק לא היה נגרם. לחלופין, יש להוכיח כי די באותה התרשלות כדי לגרום לנזק, אף אם בפועל היו גורמים נוספים שתרמו לקרות הנזק. כמו כן, על עורך הדין להוכיח קשר סיבתי משפטי, כלומר כי ניתן היה לצפות שהנזק יתרחש כתוצאה מההתרשלות.

מתי מתקיימת עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית באבחון צליאק

לאור האמור, ברור מתי מתרחשת רשלנות רפואית באבחון צליאק. רשלנות רפואית תתרחש כאשר הרופא לא עמד בסטנדרט המצופה ממנו ולא הפנה את המטופל לבדיקות לאבחון צליאק במועד שהיה מצופה ממנו לעשות כן. מטופל שהגיע עם תסמינים ולא הופנה לבדיקת דם, או מטופל עם תסמינים משמעותיים שלא הופנה לבדיקה גנטית, נפגע מהתרשלות.

כאשר כתוצאה מאותה התרשלות נגרם למטופל נזק, הרי שהוא נפגע מרשלנות רפואית. המטופל יוכל לפנות אל עורך דין רשלנות רפואית אשר יגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד הרופא המטפל והמוסד הרפואי שהתרשלו במילוי תפקידם. הוכחת יסודות העוולה תזכה את המטופל בפיצויים משמעותיים.

חשוב להדגיש – איחור באבחון ייחשב לרשלנות רק כאשר היה מצופה מהרופא לשלוח את המטופל לבדיקת דם או לבדיקה גנטית, בהתאם לסטנדרט הרפואי המקובל. אחרת, האיחור ייחשב לסביר בנסיבות העניין ולא תתגבש עילת תביעה ברשלנות רפואית.

סיכום

לסיכום, התרשלות רפואית באבחון צליאק קורית כאשר רופא לא מפנה את המטופל לאבחון, למרות הופעת תסמינים למחלה, או כאשר הוא לא מפנה את המטופל לבדיקה גנטית חרף התקיימותם של תסמינים חריפים למחלה. כאשר האיחור באבחון מוביל לנזק אצל המטופל, ההתרשלות הופכת לרשלנות ולמטופל צומחת עילת תביעה ברשלנות רפואית. ככל שנפגעתם מרשלנות שכזו, פנו אל עורך דין רשלנות רפואית לקבלת ייעוץ וייצוג בהליכי רשלנות רפואית ולקבלת הפיצויים המגיעים לכם.

לקבלת פגישת יעוץ חייג או שלח פרטים: