בין רשלנות רפואית לאלימות במשפחה
אלימות נגד נשים – בין אם במסגרת המשפחה או כאקט של הפלייה מגדרית במהלך טיפול רפואי – היא הפרה של זכויות אדם, ובה בעת היא הגורם המשפיע על אי השוויון המתמשך בין נשים לגברים. נתוני מחקר שנערך באירופה הראו שלפחות אישה אחת מכול שלוש נשים באיחוד האירופי התמודדה עם אלימות פיזית או מינית בחיי היומיום שלה, ויותר ממחציתן חוו הטרדה מינית.
חוקרים העוסקים בתחום מסכימים כי מדובר בבעיה חברתית חמורה שיש לטפל בה בכול דרגות הממשל, בארץ ובעולם. ואכן, מאבק באלימות מבוסס מגדרית ותומך בקורבנות, נמצא היום בראש סדר העדיפויות של המעורבות האסטרטגית למען שוויון מגדרי באיחוד האירופי.
רשלנות רפואית ורגישות מגדרית
תוכן עניינים
נראה כי כולנו (ועל אחת כמה וכמה עורך דין אלימות במשפחה), מודעים היום לאלימות במשפחה שגורמת מדי שנה לרצח של כ-20 נשים בישראל. אבל לא לכולם ברור מדוע פוגעת הרשלנות הרפואית יותר בנשים מאשר בגברים?
באופן תיאורטי, טענות לרשלנות רפואית נוגעות בדרך כלל ל״רופאים גרועים״, אלה שנכשלים או מסרבים לבצע את עבודתם כראוי וכתוצאה מכך גורמים למקרים של רשלנות שפוגעים בסופו של דבר בחולים. אם זה היה נכון, אז תביעות בגין רשלנות רפואית היו צריכות לחול על כל האנשים באופן שווה. אבל מתברר שאלה לא פני הדברים.
כוחות חברתיים שונים – כמו דעות קדומות המבוססות על גזע, מעמד חברתי ובעיקר מגדר – משפיעים על דרכי הטיפול של רופאים בחולים. כתוצאה מכך הנשים חוות, באופן לא פרופורציונלי, יותר מקרים של רשלנות רפואית.
לדוגמה, נשים המדווחות על כאבים, נראות לעתים קרובות בעיני רופאים מסוימים כאילו הן מגזימות או ממציאות. לכן, מטופלות רבות עם כאבים נתפסות לעתים קרובות כמלודרמטיות עד שהן מסוגלות להוכיח שהן אכן חולות כמו המטופלים הגברים.
כיצד באה לביטוי האפליה המגדרית במסגרת הטיפול הרפואי?
הנה כמה נתונים שפורסמו במאמרים או מחקרים בארצות הברית ומלמדים על אפליה מגדרית:
- גברים ממתינים 49 דקות בממוצע לפני שהם מקבלים משכך כאבים לטיפול בכאבי בטן חריפים, בעוד שנשים ממתינות בממוצע 65 דקות לקבלת אותו טיפול.
- בביקורת רופאים על מטופלים שעברו ניתוחי בטן, רופאים נתנו פחות תרופות נגד כאבים לנשים מגיל 55 ומעלה, בהשוואה לגברים באותה קבוצת גיל, בעוד שאחיות נתנו פחות תרופות נגד כאבים לנשים צעירות יותר, בהשוואה לגברים באותה קבוצת גיל.
- מחקר שבדק מטופלים שעברו סוג מסוים של ניתוח לב הגיע למסקנה כי חולים גברים קיבלו מספר רב יותר של משככי כאבים בהשוואה לנשים שקיבלו מספר רב יותר של תרופות הרגעה, מה שמצביע על כך שנשים נוטות להיתפס יותר כסובלות מחרדה מאשר כסובלות מכאבים.
למה כדאי להיעזר בעורך דין?
בדומה לתביעות נזיקין אחרות, גם תביעה בגין רשלנות רפואית או אלימות במשפחה מחייבת את התובעת להציג ראיות ולשכנע את בית המשפט בצדקת דבריה. כאן מגיע לעזרתה עורך דין המתמחה במיוחד בתחומים אלה, ויכול לסייע לה לזכות בתביעה שלה בבית המשפט.