חובת דיווח לרשויות בחשד לתקיפה
בעוד שלפעמים אנשים מסוגלים למצוא מזור למצוקתם בכוחות עצמם, בפעמים אחרות הם יצטרכו סיוע מגורמים חיצוניים. בארה”ב ישנו אפילו חוק אשר נקרא good Samaritan, שמפציר בכל אדם לפעול כאשר הוא עד למצוקה של אדם אחר. ובישראל, האם יש חובת דיווח על תקיפות או התעללויות?
בכל חברה מתוקנת אזרחים אמורים לעמוד האחד לצד השני, גם אם זה אומר דיווח לרשויות. חובת דיווח לרשויות בחשד לתקיפה חלה על כל הבגירים בישראל, כלומר אזרחים מעל גילאי 18. מה יקרה למשל, אם תחליטו שלא לדווח על התעללות בקטין? מסתבר שישנו אפילו חוק אשר מאיים במאסר על אדם שאינו מדווח על מקרים כאלו.
בחברה מתוקנת אנשים אמורים להיות ערבים אחד לשני
תוכן עניינים
אנחנו חיים בחברה מתוקנת ומערבית, שבה למעשה אנשים ערבים האחד לשני. כשאדם ערב לאדם אחר מבלי שאפילו תהיינה היכרות מקדימה ביניהם, ניתן לחיות בחברתנו בשלום. זו אמנם מעין אוטופיה, אבל לשם למעשה כל חברה מערבית חותרת.
עד שנהיה כולנו ערבים האחד לשני, כדאי שנכיר את החוקים שמעודדים אותנו לפעול כך. למעשה, אפילו מחייבים אותנו לפעול בצורה של ערבות הדדית. האם באמת ניתן להיכנס לכלא על כך שלא מדווחים על התעללות? מה לגבי תקיפה?
האם אפשר להיכנס לכלא אם לא מדווחים על התעללות בקטין?
לדאבוננו, בשנים האחרונות אנחנו עדים ליותר ויותר סיפורים על תקיפת בת זוג והתעללות בקטינים. יחד עם זאת, אין ספק שישנם סביבנו גם לא מעט סיפורים על תקיפת קשישים וחסרי ישע, בעלי חיים ועוד. היכן נכנס תפקידנו בתור צופים מהצד במקרה של חלילה התעללות?
ובכן, אם אתם עדים להתעללות בקטין ואתם בעצמכם מעל גיל 18, אנחנו ממליצים לכם בחום לב לדווח לרשויות. בין אם אתם מחליטים לדווח לרשויות הסוציאליות או למשטרה, הבחירה בסופו של דבר תהיה בידיכם. יחד עם זאת, הבחירה שלא לדווח לרשויות יכולה להוביל לעונשים אשר קבועים בחוק.
העונש הקבוע בחוק על אי-דיווח של התעללות
אזרח בגיר מעל גיל 18 אשר עד להתעללות בקטין ולא מדווח לרשויות, צפוי לעונש מאסר של עד 3 חודשים. אם אדם מסוים הינו איש מקצוע שבא במגע עם הילד שחווה התעללות, גם הוא חייב לדווח. אם הוא מחליט שלא לדווח על ההתעללות – הוא צפוי לעונש של 6 חודשי מאסר.
אם כך, אנחנו רואים שהחוק מתייחס בחומרה למקרים בהם אזרחים בגירים לא מדווחים על תקיפות, התעללויות וכדומה. בסופו של דבר, הכי חשוב להבין שכולנו ערבים אחד לשני וכולנו צריכים לפעמים סיוע. כן, אפילו סיוע מגורמים שאין לנו היכרות אישית איתם. אם נתקלתם בהתעללות בנשים, בחסרי ישע או בילדים, מהרו לדווח על כך לרשויות. תוכלו לחייג למשטרה, כמו כן גם לפנות לרשויות הסוציאליות.