התופעה של מתן תרופות שגויות לחולים הינה תופעה שכיחה ביותר במערכת הרפואית וכאשר לחולה נגרם נזק כתוצאה מנטילת התרופה השגויה עומדת לו תביעת רשלנות רפואית לקבלת פיצויים על הנזק שנגרם לו.
יכולות להיות כמה סיבות לרשלנות רפואית במתן תרופות שגויות לחולים:
תוכן עניינים
ריבוי תרופות, ריבוי חלופות גנריות ושמות דומים –קיימות תרופות רבות מאוד מסוגים ומינונים שונים, באריזות בעלות כיתוב, לוגו או שמות דומים העשויים להטעות הן את הרופאים והן את הרוקחים. כך היה במקרה של אישה בת 65 שנזקקה בקביעות לכדורי DERALIN . בנה הודיע לרוקח מפורשות שאלה לא הכדורים שאימו לוקחת. הרוקח דחה אותו בטענה שצבע הכדורים השתנה. האם אושפזה בבית החולים לאחר שהתברר כי התרופה שהונפקה בבית המרקחת הייתה Daonil ולא DERALIN!!!
מרשמים הכתובים בכתב יד לא קריא – יש עדיין רופאים שכלל לא משתמשים במחשב להוצאת מרשמים לתרופות. כאשר קיימת מע’ ממוחשבת היא מאפשרת לרוקחים לבצע בדיקה צולבת של המרשם והתרופה כך שהרוקח יכול לבצע השוואה בין הברקוד על אריזת התרופות שהוא מנפק לבין הברקוד המצוין במרשם. כך מושגת התאמה בין המרשם לתרופה המונפקת לחולה. כאשר אין התאמה בין הברקוד על גבי המרשם הממוחשב לבין הברקוד על גבי אריזת התרופות תופיע הערת אזהרה לרוקח שאין המדובר באותה תרופה וכך תימנע הטעות.
כאשר המרשם נכתב בכתב יד אין אפשרות לבדיקה צולבת ומשמעות הדבר שהמוסד הרפואי לא נקט באמצעי הזהירות המקובלים למניעת הטעויות, ואם נגרם נזק לחולה הוא זכאי להגיש תביעה ברשלנות רפואית על נזקיו.
רשלנות רפואית במתן תרופות שגויות לחולים
עומס עבודה כגורם לטעויות במתן מרשמים לתרופות והנפקת תרופות– תנאי עבודה קשים כגון שעות עבודה ארוכות או תנאי עבודה שמטילים עומס רב מידי על הצוות הרפואי, עלולים להגביר את הסיכון למתן תרופות שגויות. גם כאן המערכת הרפואית תיתבע ברשלנות רפואית על כך שלא סיפקה תנאי עבודה מתאימים או סבירים ובכך גרמה לטעות במתן התרופה.
נוהג פסול של אספקת תרופות שלא באריזתן המקורית אלא במעטפות תוך ציון שמה של התרופה המבוקשת על גבי המעטפה- מקרה מצער אשר הוא אחד מיני רבים מתואר בפסק הדין ת”א 17929/03 מלר צורי נגד סופר-פארם ואח’ מסר החולה לרוקח את המרשם שהיה ברשותו לתרופה לטיפול במחלת הפרקינסון וקיבל מן הרוקח חפיסת כדורים במעטפת נייר שאינה האריזה המקורית של התרופה כאשר על המעטפה נרשם בכתב ידו של הרוקח שמה של התרופה SELEGILINE. מצבו של התובע הדרדר לאחר שלקח את התרופה למשך שלושה שבועות!!! הסתבר שהרוקח הכניס תרופה אחרת למעטפה מבלי שאיש יוכל לדעת זאת. בית המשפט פסק כי יש לשלם פיצויים לחולה שניזוק ברשלנות רפואית.
היעדר מידע על החולה– לעיתים רופא אינו מודע לעברו הרפואי של החולה עקב רשלנות רפואית ברישומים הרפואיים, עקב כך מערכת ההתרעה הממוחשבת המודיעה על כך שהחולה אלרגי לתרופה זו או אחרת (פניצילין לדוגמא) לא תפעל והחולה עלול לקבל תרופה שתזיק לו.
תביעות רשלנות רפואית יכולות להיות בשל מתן תרופה שונה, מתן תרופה במינון לא מקובל, מתן תרופה עם הוראות שימוש שגויות ועוד. רשלנות רפואית במתן הדרכה לקויה לחולה ביחס ללקיחת התרופות או מתן ייעוץ לקוי לחולה לגבי תרופותיו או כמובן מתן תרופה לחולה שידוע שהוא אלרגי לה, כל אלה יהוו בסיס להגשת תביעה משפטית.
להתייעצות עם עורך דין רשלנות רפואית אהובה טיכו – חייגו 03-6954642