קביעת פגישת יעוץ
רשלנות רפואית באבחון סרטן
Daniel 28.06.23 רשלנות רפואית

פיטוצין: תופעות לוואי, תסמינים, ומתי זה רשלנות?

פיטוצין הינו הורמון לזירוז לידה המסייע לנשים הרות רבות. מתן פיטוצין בזמן עשוי להציל את התינוק ואת האם, לחסוך צורך בניתוח קיסרי ולהוביל ללידה בטוחה. עם זאת, כאשר מתן הפיטוצין לא מנוהל בזהירות הראויה, ההורמון עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות ולסיבוכים לאם ולתינוק. במאמר זה נעסוק במתן פיטוצין, בתופעות הלוואי האפשריות שלו במקרים של רשלנות רפואית באבחון ובטיפול וכן בתהליך הגשת תביעת רשלנות רפואית.

פיטוצין – מה זה?

פיטוצין, הידוע גם בשם אוקסיטוצין, הינו הורמון סינתטי המשמש לזירוז לידה. ההורמון פועל על ידי גירוי הרחם להתכווץ והוא ניתן, על פי רוב, באמצעות טפטוף תוך ורידי במהלך הלידה. ככלל, הורמון האוקסיטוצין מופרש בצורה טבעית מה שמאפשר לידה חלקה וסדירה. אולם כאשר הורמון לא מופרש כראוי או ששנם שיקולים מובהקים לזירוז הלידה, האם ההרה מקבלת פיטוצין כדי להוביל לזירוז הלידה.

פיטוצין – מתי צריך את זה?

פיטוצין נצרך כאשר הרופא המיילד סובר כי יש להוביל לזירוז הלידה. ככלל, רופאים מורים על זירוז הלידה באחד משלושה מצבים – כאשר ההיריון מתקרב לשבוע 42, כאשר נשקפת סכנה לעובר ברחם או במצבים בהם המשך ההיריון יסכן את האם.

  1. שבוע 42: היריון סטנדרטי נמשך כ-40 שבועות. ההיריון יכול להימשך זמן רב יותר ואף לידה מוקדמת הינה סבירה בהחלט, החל משבוע 37 להיריון. עם זאת, היריון ממושך מידי עלול לסכן את האם ואת העובר. לכן, רופאים נוטים להורות על הליכי זירוז לידה תוך מתן פיטוצין כאשר ההיריון מתקרב לשבוע 42.
  2. סכנה לעובר: ישנם מצבים בהם הישארות העובר ברחם עלולה לסכן אותו. גם במקרים שכאלו יידרש זירוז לידה תוך מתן פיטוצין, אף אם ההיריון טרם הגיע לשבוע 42.
  3. סכנה לאם: לבסוף, ישנם תרחישים בהם המשך ההיריון יסכן גם את האם. במקרים אלו, ככל שלידה טבעית (ולא בניתוח קיסרי) הינה אפשרית, הרופאים ייטו להורות על זירוז לידה.

תופעות לוואי אפשריות

מתן פיטוצין עלול להוביל לתופעות לוואי שונות. חלק מהסיכונים הפוטנציאליים הקשורים לשימוש בפיטוצין כוללים:

  • קרע ברחם.
  • מצוקה עוברית ושיתוק מוחין.
  • התכווצויות רחם מוגזמות ודימומים חריפים.
  • פציעות לידה קבועות.

תופעות לוואי אלו מופיעות יותר בקרב נשים המצויות בקבוצות סיכון לתופעות לוואי מפיטוצין. נשים עם היסטוריה של ניתוחי רחם, הריונות מרובים, הריון מרובה עוברים או נשים המתמודדות עם מצבים רפואיים דוגמת סוכרת או לחץ דם גבוה מצויות בקבוצת סיכון לתופעות לוואי מפיטוצין. על הרופא המיילד להיות מודע להשתייכותן של הנשים לקבוצות הסיכון, לשקול היטב האם נכון להעניק להן פיטוצין, וכן לקחת בחשבון את הנסיבות בקביעת מינון ההורמון שניתן לנשים אלו.

פיטוצין – תסמינים

הופעת כל אחד מהתסמינים הבאים לאחר מתן פיטוצין לזירוז הלידה עשויה להצביע על סיבוכים פוטנציאליים או תופעות לוואי כתוצאה מהפיטוצין:

  • צירים חזקים וממושכים
  • קצב לב לא תקין של התינוק
  • דימום מוגזם
  • כאבים עזים בבטן או באגן
  • סימני זיהום

תופעות לוואי מפיטוצין – מתי זה רשלנות רפואית?

רשלנות רפואית עלולה להתרחש כאשר הרופא לא מצליח להעריך את המינון המתאים של פיטוצין הנדרש לזירוז הלידה, או אם הצוותים הרפואיים מתעלמים משיקולים נגד השימוש בו, דוגמת השתייכות האישה לקבוצות סיכון.

תנאים לרשלנות רפואית

  1. בהתקיים שלושת מהתנאים הבאים, ניתן להצביע על רשלנות רפואית בטיפול בפיטוצין:
    התרשלות הצוותים הרפואיים: הצוותים הרפואיים חרגו מסטנדרט ההתנהגות המצופה מהם.
  2. נזק לאם או לתינוק: יש להצביע על נזק ממשי שנגרם לאם או לתינוק. בהיעדר נזק, התרשלות הרופאים לבדה לא תיחשב לרשלנות.
  3. קשר סיבתי: נדרש כי ההתרשלות תהיה הסיבה לקרות הנזק. יש לבחון האם בהיעדר ההתרשלות, הנזק עדיין היה קורה. ככל שהתשובה לשאלה זו שלילית, הרי שמתקיים קשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק. כמו כן, על התביעה להוכיח כי ניתן היה לצפות שייגרם נזק שכזה כתוצאה מההתרשלות.
    ככל שהתביעה תוכיח את התרשלות הצוותים הרפואיים, את הנזק שנגרם ואת הקשר הסיבתי שבין ההתרשלות לנזק, הרי שתוכח התרשלות רפואית במתן פיטוצין. בית המשפט יפסוק פיצויים לנפגעת בהתאם לנזק שנגרם לה.

 

הגשת תביעת רשלנות רפואית

אם נפגעתן מרשלנות רפואית כתוצאה מפיטוצין, תוכלו להגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד המוסד הרפואי והרופא המטפל. לשם כך, פנו אל עו”ד המתמחה בתיקי רשלנות רפואית אשר תלווה אתכן לאורך ההליך. עורכת הדין תפתח תיק בבית המשפט, תגיש כתב תביעה לבית המשפט ולנתבע ותנהל את ההליך המשפטי כנגד הנתבעים.
ככל שעורכת הדין תוכיח את טענותיכן, בית המשפט יפסוק פיצויים לטובתכן. לחלופין, עורכת הדין תקבל הצעת פשרה של חברת הביטוח של בית החולים וזו תעביר לכן את כספי הפיצויים המגיעין לכן.

נפגעת מרשלנות רפואית בפיטוצין? אל תוותרי על הפיצוי המגיע לך

את או ילדך נפגעתם מרשלנות רפואית כתוצאה ממתן פיטוצין? תוכלי להגיש תביעת רשלנות רפואית לקבלת פיצויים על הנזק שנגרם לך. אני, עו”ד ד”ר אהובה טיכו, מתמחה בתיקי רשלנות רפואית ובעלת ניסיון של למעלה מ-30 שנה בתחום. פני אליי לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי מקצה לקצה, תוך מתן יחס אישי ושמירה על דיסקרטיות מלאה. יחד, נגן על הזכויות שלך ונדאג לפיצוי המגיע לך.

לקבלת פגישת יעוץ חייג או שלח פרטים: