רשלנות רפואית בהריון חוץ רחמי
הריון חוץ רחמי הינו מצב רפואי מסכן חיים עבור האם ההרה ועבור העובר. הריון חוץ רחמי דורש טיפול רפואי מקצועי שיוביל להפסקת ההיריון וישמור על האם. על פי רוב, הניתוחים מבוצעים בצורה מקצועית ובהצלחה רבה וההיריון אמנם מופסק, אך לאם שלום. אולם במיעוט המקרים הניתוח נכשל באופן הפוגע באם. לעיתים, הכישלון נובע מרשלנות רפואית. במאמר זה נעסוק במקרים אלו.
בתי המשפט פסקו פיצויים במקרים של נזק של אבדן הריון תקין ברשלנות רפואית. גובה הפיצויים הוא בהתאם לגיל ההריון, גיל האשה וסיכוייה להרות שוב ויכולים להגיע במקרים קשים עד 800,000 ₪ ויותר.
מהו הריון חוץ רחמי?
תוכן עניינים
בהריון תקין, תא זרע נכנס אל מערכת הרבייה של האישה, פוגש בביצית בתוך הרחם ומפרה אותה. לעומת זאת, בהריון חוץ רחמי, ההפריה לא קורית בתוך הרחם אלא מחוצה לה. ההפריה בהריון חוץ גופי קורית ברובם המוחלט של המקרים בחצוצרות, אך היא יכולה להתרחש גם בצוואר הרחם או בחלל הבטן. מדובר במצב לא תקין, הדורש התערבות רפואית מקצועית.
אחוז ההריונות החוץ – רחמיים עומד על בין אחוז לשניים. אחד הגורמים להריונות חוץ רחמיים הוא הריון מאוחר. גורם נוסף הוא טיפולי פוריות. בשנים האחרונות חלה עליה מתמדת בגיל הכניסה להריונות וזוגות רבים יותר ויותר פונים לטיפולי פוריות. כל אלו גורמים, ממילא, לעליית שיעור ההריונות החוץ – רחמיים באוכלוסייה.
מהם הסיכונים?
חשוב להדגיש כי ככלל, מהריון חוץ רחמי לא מתפתח עובר תקין. אכן תועדו מקרים חריגים בהם עובר התפתח ונולד תינוק מהריון חוץ רחמי, אך אלו מקרים חריגים שבחריגים ועל פי רוב העובר לא מצליח לעבור סף מסוים בהתפתחותו.
לצד זאת שעובר בריא לא צפוי לגדול בהריון זה, ההיריון מציב את האם בסיכון משמעותי מאוד. קיים סיכון ממשי כי המשך ההיריון יוביל לקריעת החצוצרה של האם ההרה ולדימום בלתי פוסק, שאף עלול לגרום למוות.
מי נמצאת בסיכון להיריון חוץ רחמי?
נשים אשר החצוצרה שלהם נפגעה בעבר, בין אם בשל מחלת מין ובין אם בשל מחלה אחרת, מצויות בקבוצת סיכון משמעותית להיריון חוץ רחמי. כך גם נשים מעשנות, נשים שנכנסו להריון בגיל מאוחר ונשים שעברו טיפולי פוריות.
כמו כן, התקן תוך רחמי למניעת הריון מגביר אף הוא את הסיכויים להתעברות חוץ רחמית. אם ההתעברות קורית בזמן שההתקן נמצא בתוך הרחם, הסיכויים כי מדובר בהריון חוץ רחמי הינם גבוהים למדי.
מהם התסמינים להריון חוץ רחמי?
בשלבים הראשונים של ההיריון, לא צפויים להתפתח תסמינים מיוחדים בהיריון חוץ רחמי. המצב יכול להתגלות על ידי בדיקת אולטרסאונד שגרתית, במסגרתה יבחין הרופא המאבחן בהיריון חוץ רחמי.
לאחר שלבים אלו, הריון חוץ רחמי צפוי להיות מלווה בתסמינים משמעותיים. נשים מדווחות על דימום וגינלי, כאבים חזקים בבטן, כאבי כתפיים, סחרחורות, בחילות ותחושות עילפון. חשוב לציין כי תסמינים אלו אינם מעידים בהכרח על הריון חוץ רחמי ועם הופעת התסמינים, יש לבחון האם אכן מדובר בהריון שכזה.
אבחנת הריון חוץ רחמי תיעשה באמצעות אולטרסאונד ובדיקת בטא. האולטרסאונד יאפשר לאתר את מיקום העובר, ובדיקת בטא תצביע על התפתחות העובר מחוץ לרחם.
בבתי המשפט דנו במקרים בהם לאשה בהריון הייתה היסטוריה מיילדותית ותוצאות בדיקות בטא ואולטראסאונד, שצריכים להעלות חשד להריון חוץ רחמי.
בתביעת רשלנות רפואית בהריון חוץ רחמי יש לבחון שורה של שאלות:
- השאלה העיקרית הינה האם לאשה גורמי סיכון ידועים
- האם האשה נבדקה על ידי רופא
- האם המקרה נוהל בהתאם לפרוטוקול המקובל במוסד המטפל
- האם הליך ההפריה החוץ גופית כשלעצמו העלה את הסיכון להריון חוץ רחמי
- האם ערכי הבטא החשידו להריון מרובה עוברים
- האם נעשתה בדיקה באופן יזום ומדוקדק ברחם על ידי רופא מיומן
- האם רופא מיומן ביצע את בדיקת ה-US והאם שימוש בדופלר להערכת זרימת הדם סביב ממצאים חשודים ברחם.
- האם נערך פרוטוקול מלא ושלם והאם קיים צילום מתועד של בדיקת ה – US
הטיפול בהריון חוץ רחמי
כאמור, מהריון חוץ רחמי לא צפוי להתפתח עובר בריא. לכן, כדי לשמור על בריאות האם, יש להפסיק את ההיריון. בשלבים מוקדמים, הפסקת ההיריון תיעשה בעזרת תרופות. בשלבים מאוחרים יותר בהיריון, התרופה לא תספיק ולא יהיה מנוס מלבצע ניתוח להפסקת ההיריון.
מה נחשב כמקרה רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית בהריון חוץ רחמי יכולה לבוא לידי ביטוי בשלב האבחון או בשלב הטיפול. כדי להבין טוב יותר מתי קורית רשלנות רפואית שכזו, יש להכיר בקצרה את יסודות עוולת הרשלנות הרפואית.
רשלנות רפואית מורכבת משלושה יסודות – התרשלות, נזק וקשר סיבתי. יסוד ההתרשלות משמעותו שהרופא לא פעל בסטנדרט המקצועי המצופה ממנו. יסוד הנזק מחייב כי כתוצאה מאותה התרשלות ייגרם למטופל נזק.
יסוד הקשר הסיבתי דורש כי ללא ההתרשלות לא היה קורה הנזק וכי ניתן היה לצפות כי ההתרשלות תוביל לנזק. לעיתים, בתי המשפט הסתפקו בהוכחה כי די היה בהתרשלות כדי להוביל לנזק שנגרם, אף אם גורמים נוספים הובילו להתרחשותו.
שימו לב – ייתכן בהחלט כי פרוצדורה רפואית לא תצליח, אך כל עוד הרופא פעל כמצופה ממנו הדבר לא ייחשב לרשלנות! מצד שני, אין זה משנה אם הרופא התכוון לפעול באופן הטוב ביותר שיש. כל עוד הוא לא עמד בסטנדרט המצופה ממנו, הדבר נחשב להתרשלות שיכולה להוביל לרשלנות רפואית.
רשלנות רפואית בהריון חוץ רחמי
בהריון חוץ רחמי, התרשלות הרופא יכולה להתרחש כבר בשלב אבחון ההיריון או לאחר מכן בשלב הטיפול בו. רופא שלא אבחן את התופעה על אף שהיה מצופה ממנו, או רופא שלא העניק טיפול בסטנדרט המקצועי הנדרש, התרשל במילוי תפקידו. ככל שהאם ניזוקה כתוצאה מכך, הדבר ייחשב לרשלנות רפואית ותוכלו להגיש תביעה כנגד הרופא והצוות המטפל.
מתי יכולה להיות עילה לתביעה בנושא רשלנות רפואית חוץ רחמית
אם כן, כדי שתהיה עילת תביעה יש צורך בהתקיימות שלושה תנאים. הראשון הוא שייגרם נזק לאם או לעובר. השני שהרופא התרשל במילוי תפקידו. השלישי שהנזק נגרם כתוצאה מההתרשלות. ככל שהתנאים מתמלאים, יש לכם עילת תביעה בעוולת רשלנות רפואית.
עורך דין רשלנות רפואית
נפגעתם מרשלנות רפואית בהריון חוץ רחמי? אל תוותרו על זכות התביעה שלכם. מדובר בפיצויים המגיעים לכם ויכולים לסייע לכם להתמודד עם הפגיעה הקשה שחוויתם. דעו כי בתי החולים לא מזדרזים לפצות בעד נזקים שהם גרמו. לכן, פנו אל עו”ד רשלנות רפואית מהשורה הראשונה בתחום לקבלת ייעוץ וייצוג מקצועיים ואיכותיים, כדי שהפיצויים המגיעים לכם כל כך אכן יגיעו אליכם.
סיכום
לסיכום, רשלנות רפואית בהריון חוץ רחמי מתרחשת כאשר הרופא לא פעל בסטנדרט המצופה ממנו, וכתוצאה מכך נגרם, או לא נמנע, נזק לאם ולעובר. ככל שנפגעתם מרשלנות שכזו, פנו לעורך דין רשלנות רפואית לצורך הגשת תביעה בעניין ולשם קבלת הפיצויים המגיעים לכם.