

רשלנות רפואית בלחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר
לידה היא אירוע משמעותי ומורכב בחייהן של נשים רבות. לעיתים, כאשר הלידה מתעכבת או מתקשה, הצוות הרפואי עשוי להחליט על שימוש בטכניקות כמו לחץ פונדאלי או תמרוני קריסטלר כדי לסייע בהתקדמות התהליך. למרות שטכניקות אלו נועדו לעזור, כאשר הן מבוצעות באופן לא נכון, הן עלולות לגרום לנזקים משמעותיים הן ליולדת והן לתינוק. במקרים של פגיעה עקב שימוש לא ראוי בטכניקות אלו, עשויה להתעורר שאלת רשלנות רפואית.
מהו לחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר בלידה?
תוכן עניינים
- 1 מהו לחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר בלידה?
- 2 סיכונים ונזקים אפשריים משימוש לא נכון בלחץ פונדאלי
- 3 מתי נחשב השימוש בלחץ פונדאלי לרשלנות רפואית?
- 4 איך מוכיחים רשלנות רפואית במקרי לחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר?
- 5 פיצויים אפשריים במקרים של רשלנות בשימוש בלחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר
- 6 כיצד משרד עו”ד ד”ר אהובה טיכו יכול לסייע לך?
לחץ פונדאלי (fundal pressure) הוא הליך יילודי שבה מופעל לחץ על החלק העליון של הרחם (פונדוס) במטרה לסייע ליציאת התינוק בשלב השני של הלידה. הלחץ מופעל בדרך כלל באמצעות הידיים של איש הצוות הרפואי, כאשר היולדת נמצאת בתנוחת לידה.
תמרון קריסטלר (Kristeller maneuver) הוא סוג ספציפי של לחץ פונדאלי, שבו איש צוות רפואי מניח את זרועותיו או ידיו על החלק העליון של הרחם ומפעיל לחץ כלפי מטה בכיוון תעלת הלידה בזמן צירים. טכניקה זו נקראת על שם הגינקולוג הגרמני סמואל קריסטלר, שתיאר אותה לראשונה בשנת 1867.
שיטות אלו נועדו להשתמש במקרים בהם יש קושי בהתקדמות הלידה בשלב השני, כאשר ראש התינוק כבר נמצא עמוק בתעלת הלידה אך קיים קושי בהוצאתו, או במקרים של מצוקה עוברית הדורשת זירוז הלידה. עם זאת, חשוב לציין כי ארגון הבריאות העולמי (WHO) וארגוני בריאות רבים אחרים, כבר אינם ממליצים על שימוש שגרתי בטכניקות אלו, בשל הסיכונים הכרוכים בהן.
סיכונים ונזקים אפשריים משימוש לא נכון בלחץ פונדאלי
סיכונים לתינוק
שימוש לא נכון או מופרז בלחץ פונדאלי ובתמרוני קריסטלר עלול לגרום לשורה של פגיעות ונזקים משמעותיים לתינוק. הפעלת כוח מופרז על הרחם יכולה להוביל לטראומה פיזית ישירה לעובר, ובין הפגיעות האפשריות נכללים שברים בעצמות הבריח (קלביקולה), פגיעות עצביות בפלקסוס הברכיאלי היוצרות שיתוק ארב, דימומים תוך מוחיים וחבלות ראש. פגיעות אלו עלולות להוביל לנכויות קבועות, בעיות התפתחותיות ובמקרים חמורים אף לגרום לשיתוק מוחין.
בנוסף, הלחץ המופרז עלול לגרום להפרעה באספקת החמצן לתינוק, דבר שעלול להוביל למצוקה עוברית חמורה ולנזק מוחי היפוקסי-איסכמי. השלכות אלו עלולות להיות בלתי הפיכות ולהשפיע על איכות חייו של הילד לטווח ארוך.
סיכונים ליולדת
היולדת עצמה חשופה למגוון רחב של סיכונים כתוצאה משימוש לא נכון בלחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר. הסיכונים כוללים קרעים פרינאליים משמעותיים (קרעים בין הנרתיק לפי הטבעת) מדרגות 3-4, קרעים ברחם שעלולים להיות מסכני חיים, פגיעות באיברי האגן ובשרירי רצפת האגן, וסיבוכים ארוכי טווח כגון אי שליטה בשתן ובצואה.
יולדות שסבלו מלחץ פונדאלי שגוי עלולות לסבול גם מכאבי גב כרוניים, פגיעות בעמוד השדרה, צלעות שבורות, דימומים תוך בטניים וסיבוכים בשלייה. במקרים חמורים, נזק מסיבי לרחם עלול להוביל להיסטרקטומיה (כריתת רחם) או לפגיעה בפוריות עתידית.
בנוסף לנזקים הפיזיים, רבות מהנשים חוות פגיעה נפשית משמעותית כתוצאה מהטראומה שחוו בלידה, העלולה להוביל לחרדה, דיכאון או הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD).
מתי נחשב השימוש בלחץ פונדאלי לרשלנות רפואית?
לא כל שימוש בלחץ פונדאלי או תמרוני קריסטלר מהווה רשלנות רפואית. עם זאת, במקרים רבים השימוש בטכניקות אלו יכול להיחשב כרשלנות רפואית כאשר:
- הפעלת לחץ מופרז מעבר להנחיות הרפואיות המקובלות היא סוג שכיח של רשלנות. צוותים רפואיים חייבים להפעיל לחץ מבוקר ומדוד, וכאשר מופעל כוח מופרז שגורם לנזק, הדבר עשוי להיחשב לרשלנות. שימוש בטכניקה כאשר קיימות התוויות נגד ברורות הוא סימן נוסף לרשלנות אפשרית. ישנם מצבים שבהם אסור להשתמש בלחץ פונדאלי, כמו במקרים של חשד לאי התאמה קשה בין גודל העובר לאגן האם, היסטוריה של ניתוח קיסרי קודם, או מצבים רפואיים מסוימים של היולדת.
- היעדר הסכמה מדעת מצד היולדת גם מהווה בעיה משפטית משמעותית. לפי החוק, על הצוות הרפואי לקבל הסכמה מדעת של המטופלת לאחר שהסבירו לה את הסיכונים והתועלות הפוטנציאליים של הפרוצדורה. אם הדבר לא נעשה, מדובר בהפרה של חוק זכויות החולה.
- אי-תיעוד הפעולה בתיק הרפואי יכול להצביע על בעייתיות בביצוע הפרוצדורה. תיעוד מדויק ומלא של כל פעולה רפואית הוא חלק מחובותיו של הצוות הרפואי, והיעדר תיעוד עלול להתפרש כניסיון להסתיר מעשה שנעשה באופן לא תקין.
- אי-התייחסות לסימני מצוקת העובר בזמן הפעולות היא גורם חמור נוסף. אם הצוות הרפואי ממשיך בתמרונים למרות שניטור העובר מראה סימני מצוקה ולא עובר לחלופות אחרות כמו ניתוח קיסרי, הדבר עשוי להיחשב רשלנות.
איך מוכיחים רשלנות רפואית במקרי לחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר?
הוכחת רשלנות רפואית במקרים של נזק מלחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר דורשת גישה משפטית-רפואית מורכבת. התיעוד הרפואי מהווה את אחד המרכיבים החשובים ביותר להוכחת רשלנות. יש לבחון בקפידה את הרשומות הרפואיות כדי לראות האם תועד שימוש בלחץ פונדאלי או בתמרוני קריסטלר, האם היו התוויות מתאימות לשימוש בטכניקות אלו, והאם היה תיעוד של מצוקה עוברית או נזקים במהלך הלידה או לאחריה.
חוות דעת מומחים רפואיים היא הכרחית להוכחת הרשלנות. מומחים בתחום המיילדות, גינקולוגיה, נאונטולוגיה או נוירולוגיית ילדים יכולים לספק חוות דעת מקצועית שתקבע האם הטיפול שניתן חרג מסטנדרט הטיפול המקובל. המומחים יוכלו לבחון את התיעוד הרפואי, להעריך את הנזקים שנגרמו ולקבוע האם קיים קשר סיבתי בין השימוש בטכניקות אלו לבין הנזק.
הוכחת קשר סיבתי בין הפעולה לבין הנזק שנגרם היא אחד האתגרים המשפטיים המשמעותיים. יש להראות שהנזק שנגרם ליולדת או לתינוק היה תוצאה ישירה של השימוש הלא נאות בלחץ פונדאלי או בתמרוני קריסטלר, ולא נגרם עקב גורמים אחרים או סיבוכים טבעיים של הלידה.
חשוב להדגיש את חשיבות הפנייה המיידית לייעוץ משפטי במקרים של חשד לרשלנות. משרד עורכי דין המתמחה ברשלנות רפואית, יוכל לסייע בהערכת המקרה, באיסוף המסמכים הרלוונטיים ובהגשת תביעה בגין רשלנות רפואית במועד המתאים, תוך התייחסות להיבטים המשפטיים והרפואיים המורכבים.
פיצויים אפשריים במקרים של רשלנות בשימוש בלחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר
במקרים של רשלנות רפואית הקשורה ללחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר, ניתן לתבוע פיצויים עבור מגוון נזקים. הפיצויים עשויים לכלול כיסוי של הוצאות רפואיות ושיקומיות, כולל עלויות אשפוז, טיפולים רפואיים, תרופות, טיפולי פיזיותרפיה, טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים שיקומיים ארוכי טווח. במקרים של פגיעה בתינוק, הפיצויים יכולים לכלול גם עלויות למימון צרכים מיוחדים, כגון התאמות בבית, ציוד רפואי מיוחד וחינוך מיוחד.
נזקים לא ממוניים כוללים פיצוי על כאב וסבל, אובדן הנאות חיים, נזק נפשי ופגיעה באיכות החיים. במקרים של פגיעה משמעותית ליולדת או לתינוק, סכומי הפיצוי עשויים להיות גבוהים במיוחד, בהתחשב בהשפעה ארוכת הטווח על חייהם.
אובדן השתכרות והפסד כושר השתכרות הם מרכיבים נוספים בפיצוי. אם הנזק גרם לאובדן ימי עבודה או להפחתה ביכולת להשתכר בעתיד, ניתן לתבוע פיצוי על הפסדים אלה. במקרים של פגיעה בתינוק, הפיצוי יכול לכלול הערכה של אובדן הכנסה עתידית.
גובה הפיצוי ייקבע בהתאם לחומרת הנזק, גיל הנפגעים, ההשפעה על איכות החיים והנסיבות הספציפיות של המקרה. בפסיקה הישראלית, ניתן למצוא מקרים שבהם נפסקו פיצויים של מיליוני שקלים במקרים של פגיעות חמורות כתוצאה מרשלנות בלידה, כולל מקרים הקשורים לשימוש לא נאות בלחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר.
כיצד משרד עו”ד ד”ר אהובה טיכו יכול לסייע לך?
משרד עו”ד ד”ר אהובה טיכו מתמחה בתיקי רשלנות רפואית בלידה, כולל מקרים הקשורים ללחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר. הניסיון העשיר שלנו בתחום הרשלנות הרפואית, ובפרט בתיקי לידה, מאפשר לצוות המשפטי שלנו להעריך את מקרך בצורה מקצועית ולהציע אסטרטגיה משפטית מתאימה.
אנו עובדים בשיתוף פעולה עם מומחים רפואיים מובילים בתחומי הגינקולוגיה, המיילדות והנאונטולוגיה, המסייעים בהכנת חוות דעת רפואיות מקצועיות ובביסוס הקשר הסיבתי בין הרשלנות לבין הנזק שנגרם.
אנו מלווים את לקוחותיו לאורך כל התהליך המשפטי, החל מההתייעצות הראשונית, דרך איסוף המסמכים הרפואיים, הגשת התביעה, ניהול המשא ומתן מול חברות הביטוח והגורמים הרלוונטיים, ועד להשגת הפיצוי המגיע להם.
לייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות בנושא רשלנות רפואית בלחץ פונדאלי ותמרוני קריסטלר, אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם משרדנו בטלפון: 052-9123118