קביעת פגישת יעוץ
רשלנות רפואית
אהובה טיכו 19.04.23 רשלנות רפואית

רשלנות רפואית סרטן המעי הגס

סרטן מעי הגס הינו אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בקרב גברים ונשים בישראל. אבחון מוקדם של הסרטן מעלה במידה משמעותית את סיכויי ההחלמה ואת אפשרויות הטיפול במחלה. איחור באבחון עלול, בנסיבות המתאימות, להיחשב לרשלנות רפואית באיתור סרטן המעי הגס. מתי אבחון מאוחר ייחשב לרשלנות רפואית? מה ההשלכות של רשלנות רפואית זו? והאם יש מקום לתביעת רשלנות רפואית? כל זאת ועוד בהמשך המאמר.

 

מהו סרטן המעי הגס?

סרטן המעי הגס הינו סרטן המופיע במעי הגס, אצל נשים וגברים כאחד. לא אחת, הסרטן מתפשט גם לתוספתן ולאיברים נוספים בקרבת המעי. סרטן המעי הגס נחשב לנפוץ יחסית באוכלוסייה ובקרב נשים הוא שני בתדירותו רק לסרטן השד ובקרב גברים הוא שלישי לסרטן הערמונית ולסרטן הריאה.

 

סרטן המעי הגס – תסמינים

תסמינים לסרטן המעי הגס יכולים להיות כאבי בטן עזים, שלשולים, צואה בתדירות גבוהה ועוד. עם זאת, תסמינים אלו יכולים להעיד על בעיות מעיים רבות ולא מצביעות באופן קונקרטי על סרטן המעי הגס. לעומתן, ירידה פתאומית ומשמעותית במשקל מהווה תסמין מובהק יותר של הסרטן. מומלץ בהחלט לבצע בדיקות לאבחון סרטן המעי הגס לאחר ירידה שכזו במשקל.

כמו כן, פעמים רבות קודם להתפתחות הסרטן מופיעים תאים פוליפים במעי. מכיוון שכך, ככל שאותרו תאים פוליפים במעי, רצוי בהחלט להסיר אותם ולבצע בדיקות נוספות לאבחון סרטן המעי. על כל פנים, סרטן המעי הגס מופיע בעיקר לאחר גיל 50. אשר על כן, רופאים ממליצים לבצע בדיקות לאיתור סרטן המעי אחת לשנה החל מגיל 50 ואילך.

זאת ועוד, אנשים הצורכים מזון עתיר שומן ומעובד, מרבים בישיבה, סובלים ממחלות מעיים כרוניות דוגמת קרוהן או שבן משפחה שלהם חלה בעבר בסרטן המעי הגס מצויים אף הם בקבוצת סיכון למחלה ועבורם ביצוע בדיקות לאבחון סרטן המעי הינן קריטיות במיוחד.

 

אבחון סרטן המעי

אבחון סרטן המעי מבוצע באמצעות בדיקות שונות, דוגמת קולונוסקופיה או ביופסיה. הבדיקות מבוצעות לאחר הפניה מרופא או באופן יזום על ידי הנבדק. עם הופעת תסמינים מובהקים למחלה או תסמינים משניים בקרב קבוצות סיכון לסרטן המעי, על הרופא המטפל להפנות את החולה לבדיקה המתאימה לצורך אבחון סרטן המעי.

 

מהי רשלנות רפואית במקרה של סרטן המעי הגס? (האם כל אבחנה באיחור מהווה רשלנות רפואית?)

אבחון מאוחר של סרטן המעי הגס עלול להיחשב לרשלנות רפואית בסרטן. מי שנפגע מרשלנות רפואית שכזו יוכל להגיש תביעה באמצעות עורך דין רשלנות רפואית לפיצויים מהרופא המטפל ומבית החולים. עם זאת, לא כל אבחון מאוחר של סרטן המעי ייחשב לרשלנות המעי. מהם התנאים שצריכים להתקיים כדי שהאבחון המאוחר ייחשב לרשלנות?

 

מבחן “הרופא הסביר”

ראשית, כדי שאיחור באבחנה של סרטן המעי ייחשב לרשלנות רפואית בסרטן, יש לבחון האם הרופא הסביר היה מאבחן את הסרטן בזמן. ככל שהרופא התעלם מתסמינים שהיה עליו לשים לב אליהם ולשלוח לאורם את המטופל לבדיקות, או שהרופא פענח בצורה שגויה את הבדיקות ובעקבות כך לא אובחן הסרטן בזמן, ניתן יהיה לקבוע כי הרופא התרשל במילוי תפקידו.

מנגד, במקרים בהם הרופא לא אבחן את המחלה אך אי האבחון הינו סביר, האיחור לא יוגדר כרשלנות רפואית. רופאים אינם מלאכים אלא בני אדם וכל עוד הם מבצעים את עבודתם נאמנה כפי שמצופה מהם, טעויותיהם לא תיחשבנה לרשלנות. רק אם הרופא פעל באופן שאינו עומד ברף הפעולה המצופה ממנו, מעשיו ייחשבו להתרשלות.

 

מבחן הנזק

שנית, כדי להצליח בתביעות רשלנות רפואית בסרטן המעי הגס, עורך הדין יצטרך להוכיח כי אותו איחור גרם למטופל נזק בפועל. עורך דין רשלנות רפואית המתמחה בתחום יוכיח כי אותו איחור באבחון הוריד את סיכויי ההצלחה של הטיפולים וכי ניתן היה להסתפק בנקיטת אמצעי טיפול חמורים פחות לו אובחן הסרטן במועד בו היה מצופה מהרופא המטפל לאבחן אותו.

לעומת זאת, אם התביעה לא תצליח להוכיח כי האיחור באבחון הסב למטופל נזק ממשי, תביעת הרשלנות תידחה. אם, למשל, הרופא אכן התרשל בתפקידו ולא אבחן את הסרטן בזמן אך המטופל צלח את כל הטיפולים והבריא מהמחלה, המטופל לא יקבל פיצויים על רשלנות רפואית בסרטן למרות שהרופא אכן התרשל במילוי תפקידו. זאת, בעקבות היעדר הנזק הממשי למטופל.

 

נזקים ממשיים מאבחון מאוחר

אילו נזקים ממשיים עלולים להתרחש מאבחון מאוחר של סרטן המעי הגס? למעשה, הספרות הרפואית קובעת כי אבחון מאוחר של סרטן עלול לגרום ללא מעט נזקים.

כידוע, מחלת הסרטן הינה מחלה במסגרתה תאים סרטניים מתפשטים בגוף ומכלים אותו מבפנים. ככל שעובר הזמן התפשטות התאים הסרטניים הולכת ומתגברת והסרטן מתפשט בגוף. כאשר הסרטן מאובן מוקדם והוא עודנו בשלביו הראשוניים, ניתן יהיה לטפל בסרטן ביתר קלות שכן התאים טרם הספיקו להתפשט בצורה משמעותית.

ייתכן שניתן יהיה להסיר חלק מהמעי הגס או מהתוספתן, היכן שמצויים התאים הסרטניים, ובכך לסיים את הטיפול העיקרי במחלה. הסרה שכזו לא תהיה אפשרית לאחר שהסרטן הספיק להתפשט וגרורות סרטניות מצויות באזורים נוספים בגוף.

מעבר לכך, סיכויי הצלחת הטיפולים גבוהים יותר כאשר הסרטן מאובחן בשלביו הראשוניים. הטיפול יכול להתמקד באזורים מסוימים והגוף עודנו חזק דיו כדי להתמודד עם הסרטן ולהילחם בו. עם הזמן, הטיפולים יהיו רחבים יותר, אפקטיביים פחות וגופו של המטופל אף יתקשה יותר להתמודד עם טיפולים אלו ולסייע במאבק בסרטן.

לבסוף, טיפול מאוחר הנובע מאיחור באבחון סרטן המעי, עלול לגרום לתופעות לוואי קשות אצל המטופל, שהיו נחסכות לו הסרטן היה מאובחן בזמן. מדובר בנזק משמעותי שיתווסף לנזקים האחרים.

חשוב לזכור כי קשה לדעת מה היה ניתן לעשות והאם אכן המטופל היה מחלים מהסרטן לו הוא אובחן בזמן. אשר על כן, בית המשפט נעזר בהערכות סטטיסטיות המבוססות על חוות דעת רופאים מומחים, המעריכות את הנזק שנגרם מאותו עיכוב באבחון הסרטן.

 

רשלנות רפואית סרטן המעי הגס – דוגמאות מהפסיקה

תיקי רשלנות רפואית סביב אבחון סרטן וטיפול במחלה הגיעו לא אחת לפתחם של בתי המשפט בישראל. נציג מקרה אחד שהגיע לאחרונה לבית משפט השלום בתל אביב לצורך הבהרת הדברים.

מקרה שהיה כך היה. אליהו (שם בדוי), בן 58, הינו מנכ”ל חברה תעשייתית המתעסקת בייצור ארונות. במסגרת עבודתו, אליהו העביר את עיקר יומו בישיבה. כמו כן, אליהו נהג להזמין אוכל למשרד כך שתזונתו כללה לא מעט מאכלים עתירי שומן רווי. אליהו הגיע לרופא שלו לאחר שסבל מכאבי בטן עזים במשך שבועיים.

הרופא ערך מספר בדיקות לאליהו, אמר לו שהוא לא מזהה שום תוצאה חריגה בבדיקות ושלח אותו לביתו בהמלצה שיקפיד על התזונה ויתחיל להוריד במשקל. כעבור שבועיים, משהתעצמו הכאבים, הלך אליהו לרופא משפחה אחר שהפנה אותו במיידי לבדיקת ביופסיה בה אובחן כחולה סרטן המעי הגס. אליהו הגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד רופא המשפחה הראשון שלא הפנה אותו לבדיקת ביופסיה והתרשל, לטענתו, באבחון הסרטן.

בבית המשפט, טען הרופא כי הוא ערך בדיקות סבירות לאליהו בהן לא נמצא כל ממצא חריג. זאת ועוד, האיחור באבחון לא גרם לאליהו לנזק ממשי שכן עוצמת המחלה לא התגברה במיוחד בשבועיים שחלפו. מנגד, התביעה הציגה חוות דעת מומחה הגורסת כי הרופא הסביר היה שולח את אליהו לבדיקת ביופסיה וכן כי סיכויי ההחלמה של אליהו נפגעו ב-30%.

בית המשפט קיבל את טענות התביעה וכימת את הנזק של אליהו ב-400 אלף שקלים. מאחר שסיכויי ההחלמה נפגעו ב-30%, בית המשפט פסק לאליהו פיצויים מהרופא על סך 120 אלף שקלים.

 

לסיכום

לסיכום, סרטן המעי הגס הינו סרטן אלים ומסוכן. איחור באבחון הסרטן עלול להסב למטופל נזקים משמעותיים. איחור באבחון ייחשב לרשלנות רפואית בסרטן כאשר הרופא הסביר היה מאבן סרטן שכזה והאיחור אכן גרם לנזק למטופל. במקרים אלו, רצוי להגיש תביעה באמצעות עורך דין רשלנות רפואית במסגרתה ניתן יהיה לקבל פיצויים של מאות אלפי שקלים ואף למעלה מכך.

 



לקבלת פגישת יעוץ חייג או שלח פרטים: