פיצוי על אוטיזם
אוטיזם הינה הפרעה נוירולוגית, המתבטאת בקשיים ביצירת קשרים בין אישיים ובהתנהלות חברתית. אדם אוטיסט יתקשה ליצור קשרים תקינים עם סביבתו ואף לא יפנים בצורה טובה את הקודים החברתיים הסובבים אותו ואת דרכי ההתנהלות בקהילה.
חשוב לדעת כי אוטיזם הינו רצף. ישנם אוטיסטים ברמת תפקוד גבוהה ואף גבוהה מאוד, אשר אצל הקשיים החברתיים מוגבלים והתפקוד השכלי שלהם תקין לחלוטין. לעומתם, ישנם אוטיסטים ברמת תפקוד נמוכה למדי. אותם אוטיסטים יתקשו עד מאוד ליצור קשרים סביבתיים והתפקוד הכללי שלהם יהיה ירוד.
הורים לילד אוטיסט יכולים להיות זכאים לגמלה קבועה מהביטוח הלאומי. מדובר בגמלה משמעותית אשר תסייע למשפחה בהתנהלות השוטפת שלה. מהם התנאים לגמלה מהביטוח הלאומי במקרה של אוטיזם? מה גובהה של גמלה זו? בשאלות אלו ואחרות נעסוק במאמר זה.
יש לכם ילד הלוקה באוטיזם? דעו את זכויותיכם!
תוכן עניינים
ילד אשר אובחן עם אוטיזם יהא זכאי לגמלת ילד נכה מהביטוח הלאומי. זאת, כאשר הוא עומד בתנאי הזכאות הנוספים לגמלה זו. זאת ועוד, הילד יהא זכאי לגמלה מורחבת ככל שייקבע כי הוא תלוי לחלוטין בעזרת הזולת. עוד לפני שנפרט מהם הסכומים להם היו זכאים, נרחיב בקצרה אודות התנאים לגמלה.
מה נחשב לאוטיזם?
חשוב לדעת כי האבחון לאוטיזם הינו התנהגותי גרידא. רופא ופסיכולוג ייקבעו כי ילד סובל מאוטיזם על סמך התנהגותו, ולא על סמך אבחון נוירולוגי או אבחון רפואי אחר כלשהו. עובדה זו מקשה על הגדרת האוטיזם וגורמת לעמעום מסוים במקרים רבים של ילדים המצויים על הרצף האוטיסטי. כמו כן, כפי שכבר ציינו, מבחן האוטיזם אינו מבחן בינארי אלא מדובר ברצף ארוך עליו יימצא הילד.
לאור האמור, ברור כי הגדרת אוטיזם אינה ברורה לחלוטין. עם זאת, ישנם מבחנים מקובלים אשר נקבעו במדריך ה-DSM הידוע והם אלו אשר משמשים את הרשויות לצורך הכרה בילד כילד הנמצא על הרצף האוטיסטי.
אבחון אוטיזם ייעשה על ידי רופא שהוא פסיכיאטר, נוירולוג המתמחה בהתפתחות הילד או רופא ילדים התפתחותי מנוסה. כמו כן, לצד הבדיקה הרפואית, יעבור הילד אבחון פסיכולוגי על ידי פסיכולוג קליני לילדים, פסיכולוג התפתחותי, או פסיכולוג שיקומי או חינוכי אשר הוכשר לאבחון אוטיזם. אם כן, מדובר באבחון כפול הנעשה על ידי רופא ופסיכולוג במקביל.
במסגרת האבחון, ייבחנו שלושה קריטריונים של תקשורת ואינטראקציות חברתיות של הילד, וכן ארבעה קריטריונים של התנהגות חזרתית. ילד אשר יופיעו אצלו 3 הקריטריונים התקשורתיים וכן 2 מתוך 4 הקריטריונים החזרתיים, יוגדר כילד על הרצף האוטיסטי.
תנאים נוספים לגמלה
לא די בכך שילד יוגדר על הרצף האוטיסטי. כדי לקבל את גמלת הילד הנכה, עליו לעמוד בתנאים נוספים. ראשית, על גילו לנוע בין 3 חודשים לבין גיל 18 ו-3 חודשים. שנית, עליו להיות תושב ישראל, ומבוטח בביטוח הלאומי. זאת ועוד, נדרש כי הילד לא יקבל במקביל קצבת ניידות. לבסוף, כדי לקבל את המלגה המלאה, על הילד לגור עם הוריו.
הליך קבלת הגמלה
כדי לקבל את הגמלה בפועל, על ההורים לנקוט בצעדים הבאים:
1. על ההורים להגיש תביעה לקבלת גמלת ילד נכה
2. הוועדה הרפואית תבחן האם נדרש זימונו של הילד או שמא ניתן להסתפק במסמכי האבחון לשם קביעת הגמלה (המצב הרגיל) אם הוחלט לזמן לוועדה, הילד יעמוד בפני הוועדה
3. תוך 45 יום מיום קבלת התביעה בוועדה, תקבל הוועדה את התביעה או תדחה אותה
4. במקרה בו התקבלה החלטה שלא לטובתכם, תוכלו להגיש ערר תוך 90 יום מיום קבלת ההחלטה
5. על הערר ניתן יהיה לערער לבית הדין האזורי לעבודה תוך 60 יום
6. ככל שתתקבל התביעה בשלב הראשון או בערעור, תקבלו את הכסף ישירות לחשבון הבנק במקרים מסוימים ייתכן אף תשלום רטרואקטיבי מסוים.
גובה הגמלה
ילד על הרצף האוטיסטי יקבל גמלת ילד נכה מלאה, בשיעור 100%. גובה המלגה המעודכן עומד על 3,295 שקלים. ילדים שייקבע בנוסף כי הם תלויים לחלוטין בעזרת הזולת, יקבלו גמלה מוגדלת בשיעור 188%, דהיינו 6,194 שקלים, או בשיעור 235% כאשר התלות משמעותית, דהיינו גמלה חודשית על סך 7,873 שקלים.
גמלה לילד שלא גר בבית
תיקוני חקיקה טריים קובעים כי גם ילדים שלא גרים בבית, יהיו זכאים לגמלה מסוימת. כאשר הילד שוהה במהלך השבוע במוסד לאוטיזם, ההורים יהיו זכאים לגמלה חלקית ע”ס 1,162 שקלים בחודש. כאשר ההורים משלמים את מלוא עלויות אחזקת ילדם במוסד, הם אף יהיו זכאים לגמלה מלאה.
תביעות סיעוד
כאמור, כדי לקבל את הגמלה עליכם להגיש תביעה לקבלת גמלת ילד נכה. תביעה זו נקראת גם תביעת סיעוד. הגישו תביעה זו בעזרת עו”ד המתמחה בתחום כדי לשפר את סיכויי קבלת התביעה.
פיצוי על אוטיזם
ככל שהתביעה תתקבל, אתם תהיו זכאים לגמלה המצוינת לעיל. מדובר בגמלה משמעותית ומרחיבה יחסית. דאגו למימוש זכותכם – מדובר בכסף מהביטוח הלאומי המיועד עבורכם, ואין כל סיבה שהיא שלא תקבלו אותו עד השקל האחרון המגיע לכם!
רשלנות רפואית באבחון אוטיזם
כזכור, אבחון אוטיזם הינו התנהגותי ולא נוירולוגי. לכן, אין דרך לאבחן אוטיזם בהריון או בלידה ואף בגילאים צעירים במיוחד, האבחון הינו קשה ולעיתים בלתי אפשרי.
מתי מתקיימת עילת תביעה?
במקרים בהם הרופא והפסיכולוג המאבחן לא אבחנו נכונה את האוטיזם וכתוצאה מכך נגרם לכם או לילדכם נזק, תוכלו להגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד הרופא המאבחן.
כך, למשל, במקרה בו הרופא לא אבחן אוטיזם למרות שהילד מצוי על הרצף האוטיסטי, וכתוצאה מכך נשללה מכם גמלת ילד נכה, תוכלו להגיש תביעה נגד הרופא. זאת, בתנאי שלא תקבלו פיצוי רטרו על תקופה זו, אז הגשת התביעה תהיה מסובכת יותר.
סיכום
הורים לילד על הרצף האוטיסטי יהיו זכאים לגמלת ילד נכה. הגמלה תהיה בשיעור 100%, או בשיעור גבוה מכך כאשר הילד תלוי לחלוטין בעזרת הזולת. כמו כן, במקרים מסוימים, ניתן יהיה להגיש תביעה על רשלנות רפואית באבחון אוטיזם בעזרת עורך דין המומחה בתחום